sábado, 16 de junio de 2007

Els 10 Manaments


Aquests són els Deu Manaments que el Pare Etern -o sigui aquell que no comença ni acaba mai - donà a n'en Moises, damunt el Sinai i que, la Doctrina "nova" de la Santa Mare Església Católica,Apostòlica i Romana, necessita cinc-cents cinc articles (punt 2.052 a punt 2.557)xk+ per a explicar-nos a tots nosaltres pobres pecadors.

" No tendràs altre Déu que a Mi" diu el primer. " Jo som un Déu gelós que castiga fins l tercera generació les malifetes dels pares".
Val més sempre lo sabut fins ara que no lo que potser aprendrem abans de partir; vos afegeix, servidor, escrivent de fi,losofia baratera.
El segon recomana ben claret ." No prendràs en fals el Meu nom". L'escrivent de filosofia baratera ho té clar. Mala cosa això de " Dèu meu per aqui i Déu meu per allà". Déu és esperit i els esperits np són sords per cridar-los dos pics en lloc d'un.
Diu el tercer a continuació: " Faràs feina sis dies, però el setè faràs repòs". Més d'un , no s'ha assabentat encara de sa música. Descansa el dia que no li toca i els altres no fot brot, mentre els demés treballen per ell.
El quart no l'oblidem per res del món:
" Honra a ton pare i a ta mare i viuràs molts d'anys". Tal farem, tal trobarem. ( Pensi,sempre, l'oposició a qualsevol ajuntament que quan ella governa li tornaràn la pilota).
" No mataràs" diu el cinquè. Enhorabona diu l'escrivent de filosofia baratera; però voleu explicar que diantre fan tantes armes pel món?
El sisè manament " No faràs adulteri" - si no és el més important, l'escrivent de filosofia baratera - pensa que ho deu esser, almanco per les beates qui, a n'el confés, han d'explicar amb pèls i senyals com els ho fan o deixen de fer.
"No robaràs" ordena el setè. Hi ha qui té molts escrupols a l'hora de prendre un centim a la bacina, però cap ni una per viure a compte de l'amor del veinat.
" No testimoniaràs en fals contra el proisme" diu el vuitè. Moltes manies a l'hora de dir que "el cavall blanc del Rei En Jaume era negra" , i poques, per llevar la fama i reputació del veïnat, sia de davant o de darrera o del costat,
I els dos darrers són ben clars i llampants: Qui vol entendre, ja enten si vol. " No voldràs mai la casa, ni la dona, ni el bou del proisme"
O sigui que cadascu , guardi el que té.

No hay comentarios: